Met Woots toets je op papier of digitaal. Aan jou de keuze. Wil je een diagnostische of formatieve toets digitaal, het schoolexamen op papier en de herkansing digitaal? Het kan met Woots. En allemaal vanuit dezelfde itembank, zodat je de opgaven kunt hergebruiken. Digitaal (op afstand) toetsen biedt voordelen, maar vraagt ook om voorbereiding en aandacht voor veiligheid.

Digitaal op afstand toetsen met Proctorio en ProctorExam

Woots werkt samen met de proctoring services van Proctorio en ProctorExam. Speciaal voor het digitaal toetsen op afstand ondersteunt Woots deze extra veiligheidsoptie. Met online proctoring wordt de leerling tijdens het maken van de toets geobserveerd via de webcam, microfoon en door registratie van de activiteiten op zijn of haar computer. Zo weet je zeker dat je leerling de toets zelf en zonder hulp(middelen) heeft gemaakt. Lees hier de uitleg over online proctoring van Stichting Cito.

Proctorio is een Amerikaans bedrijf en biedt twee diensten aan een gratis Lockdown browser en de betaalde proctoring service. Op onze supportpagina lees je hoe je Proctorio als school integreert, als docent gebruikt voor je toetsen en als leerling installeert voor je toetsafname.

ProctorExam is een Nederlands bedrijf en biedt dit schooljaar aan om kosteloos gebruik te maken van hun proctoring service. ProctorExam werkt voor ieder toetsplatform waardoor integratie met Woots niet nodig is. Meld je aan voor een webinar om te zien hoe ProctorExam werkt.

Surveilleren op afstand (doe het zelf)

Het inrichten van een online proctoring services vraagt een goede voorbereiding van jou, je ICT-beheerder en van de leerling. Je kunt ook gebruik maken van Microsoft Teams, Google Meet, Google Hangouts en zo online surveilleren. Lees hier tips van Stichting Cito over het surveilleren op afstand.

Voordeel: meer variëteit in opgaven

Digitaal toetsen heeft als groot voordeel dat je een grotere variëteit aan vraagsoorten kunt inzetten. Hotspot-, volgorde-, upload- en sleepvragen zijn allemaal mogelijk. Zo kun je het niveau van je leerlingen nog gerichter meten. Lees hier welke vraagsoorten je in Woots kunt gebruiken.

Voordeel: minder nakijkwerk

Digitaal toetsen met Woots heeft nog een ander voordeel: je wordt geholpen bij het nakijkwerk. Bij toetsen op papier neemt Woots de meerkeuzevragen van je over. Bij digitale toetsen kijkt Woots nog meer voor je na. Ook naar invul-, volgorde-, sleep- en hotspotvragen heb je geen omkijken meer. Voor elke open vraag groepeert Woots bovendien de exact gelijke antwoorden. Daardoor hoef jij een uniek antwoord steeds maar één keer na te kijken. In Woots kun je een formatieve digitale toets door je leerlingen zelf laten nakijken of kun je gebruik maken van peer review.

Voorbereiding: toegang voor leerlingen

Digitaal toetsen vergt ook voorbereiding. Je moet regelen dat ál je leerlingen op het moment van afname kunnen inloggen en aan de slag kunnen met jouw toets. Uiteraard ondersteunt Woots je hierbij. Je kunt:

 1. Inloggen met je schoolaccount (via de Entree federatie)
 2. Klas- en leerlinginformatie inlezen vanuit het Leerlingadministratiesystemen (voor Somtoday)
 3. Klassen importeren via EDEXML of Excel (voor Magister)
 4. Toetsen inplannen in Programma’s van toetsen.

Je gegevens zijn veilig bij Woots. We zijn aangesloten bij het Privacyconvenant Onderwijs, maken gebruik van de Modelovereenkomst en hebben allerlei maatregelen getroffen om de persoonsgegevens van gebruikers te beschermen. Lees meer hierover in onze privacyverklaring.

Veiligheid: inhoud van de toets beschermen

Toetsen op papier is stabiel en gebruiksvriendelijk. Maar ook veilig, in die zin dat leerlingen er verder niet anders mee kunnen. Voor digitale toetsen is dit anders. Leerlingen kunnen een ander tabblad openen, de toets op een andere locatie openen, de toets al eerder openen of een screenshot maken en deze delen met anderen. Hoe zorg je er dan voor dat de inhoud van je toets beschermd is?

Met Woots bepaal je zelf wat je leerlingen op welk moment kunnen doen. Bij de afname geven we je daarvoor ‘beschikbaarheidsopties’:

 1. Beschikbaarheid in tijd. De toets is alleen in de geplande periode zichtbaar in het account van de leerlingen die de toets gaan maken.
 2. Beschikbaar op locatie. De toetsen kan alleen worden opgestart als de leerling zich bevindt op een specifiek (school)netwerk.
 3. Startsein. De toets wordt pas opengezet, nadat jij als docent het startsein in Woots hebt gegeven.
 4. Geen toegang tot andere toetsen. Gedurende de geplande toetstijd kunnen leerlingen geen eerder in Woots gemaakte toetsen openen.
 5. Één poging. Leerlingen kunnen de toets maar één keer maken.
 6. Tijdslimiet. De toets stopt na een opgegeven aantal minuten.
 7. Extra tijd. Leerlingen krijgen optioneel extra tijd.
 8. Hulpmiddelen. Leerlingen hebben toegang tot de Rekenmachine of Spellingscontrole.

Veiligheid: Lockdown via Safe exam browser

Woots helpt digitaal spieken voorkomen. Met de (opensource) Safe exam browser zorg je ervoor dat leerlingen in de browser niet naar een ander tabblad kunnen gaan, of het tabblad kunnen afsluiten. Lees hier hoe je de Safe exam browser instelt voor jouw school.