Vandaag de eerste editie van ‘Kijkje in de keuken van…’. En niet zomaar een editie: deze keer zetten wij onze partner-in-crime, onze trouwe metgezel en de leverancier van de eerste kijk- en luistertoetsen op ons platform in de spotlights: Cito.

Waarom? Omdat de Kijk- en luistertoetsen van Cito 50 jaar bestaan en ze hiervoor een actie hebben. En.. we geven je een kijkje in de toetskeuken!

Cito: sedert 1968

Cito zag het levenslicht in 1968. Ruim 50 jaar geleden. Een tijd waarin het onderwijs een stuk minder toegankelijk en open was dan nu.

Cito is een maatschappelijke organisatie met hart voor het onderwijs. Vanuit de gedrevenheid voor gelijke kansen voor iedereen, ontwikkelen zij objectieve meetinstrumenten die goed en eerlijk inzicht geven in ontwikkeling en mogelijkheden, ongeacht iemands afkomst, status of geld.

Hiermee ondersteunen zij onderwijsprofessionals, ouders en werkgevers en helpen ze leerlingen, studenten en beroepsbeoefenaars vooruit. Ook geeft ze steeds meer invulling aan het label ‘kennisorganisatie’ via innovatieve onderzoeks- en innovatieprojecten. Hun unieke expertise en ervaring zetten ze in om de toekomst van het onderwijs mee vorm te geven.

En de afkorting luidt: KLT

De meeste docenten (jij waarschijnlijk ook) maken voor het eerst kennis met Woots als ze de Kijk- en luistertoets van Cito afnemen. In de onderwijsvolksmond ook wel KLT. Het toetsen van de kijk- en luistervaardigheid is een verplicht onderdeel van het schoolexamen. Die vaardigheid kun je uiteraard op verschillende manieren toetsen. Cito biedt voor alle Vreemde Talen en op het vmbo ook voor Nederlands de Kijk- en luistertoets aan.

Cito kiest voor Woots als toetsplatform om de schoolexamens voor Engels, Duits, Frans, Spaans en Nederlands af te nemen. Je kiest zelf welke manier het handigst is voor jou als docent of passend is bij je school: op papier of digitaal. Handig: je kan dit bij het oefenen ook afwisselen, zo ervaar je wat het beste bij jou en je leerlingen past.

Naast het nieuwe examen van dit jaar krijg je toegang tot alle schoolexamens vanaf 2015 waarmee je onbeperkt mag oefenen met alle leerlingen van jouw school. En dat biedt veel voordelen. Voor jou, maar zeker ook voor je leerlingen.

Enkele voordelen voor jou op een rij. Zo:

 • oefenen jouw leerlingen onbeperkt het hele jaar door met de Skill-level- en Luistervaardigheidstrainer. Goed voor jouw leerlingen en ideaal voor jouw gemoedsrust;
 • toets je met authentieke audio-/videofragmenten (veelal fragmenten uit documentaires, items met actuele nieuwswaarde, fictieve fragmenten, gesprekken uit talkshows, en nog veel meer);
 • sluiten de onderwerpen aan bij belevingswereld van leerlingen;
 • heb je direct inzage in de automatische scores van zowel de papieren als de digitale afnames;
 • ontvang je een online rapportage: het groepsoverzicht, de score én de indicatie van het behaalde ERK-niveau;
 • toets je via het online toetsplatform Woots: dé powerboost voor jouw toetsen.

Wil je weten op welke manieren je de Kijk- en luistertoets afneemt via Woots? Kijk dan zeker hier!

Enkele quotes uit het onderwijsveld:

“Ik kan de Kijk- en luistertoets nu tijdens m’n lessen afnemen. Geen grote zaal, maar kleinschalig en op mijn voorwaarden. Moet één leerling de toets inhalen? Geen probleem. Dat gaat ook prima. Ideaal!”

“Door de vrije navigatie gebruikt iedere leerling de tijd die hij nodig heeft. Meer maatwerk dus.”

Leerling mavo 4: “Door mijn oortjes hoor ik echt beter wat er gezegd wordt dan wanneer ik in de grote zaal of in de klas zit. En ik ben minder snel afgeleid. Superfijn!”

Het toetsproces

Als je een Kijk- en luistertoets wilt creëren, dan heb je een weldoordacht plan nodig. Zo ook Cito. Cito doet niet zomaar iets. Een hoop knappe koppen gebruiken hun kennis over toetsing. Zij ontwikkelen, samen met het onderwijsveld, de optimale toets voor het voortgezet onderwijs. Wij nemen je graag mee in het ontwikkelproces van zo’n toets:

 • De toetsdeskundigen van Cito ontwikkelen een toets;
 • Deze toets legt Cito vervolgens voor aan de adviescommissie van docenten. Deze commissie bekijkt de toets en voorziet deze van commentaar, verbeteringen of juist pluspunten;
 • Dan start Cito een pretest: op deze manier kijkt Cito of de opgaven functioneren zoals verwacht. Cito valideert zo de toets.
 • Daarna analyseert de psychometrische afdeling de toetsafnames van de pretest. Op basis van deze stap en met het advies van de psychometrische afdeling wordt de toets samengesteld.
 • De toetsen zijn nu klaar voor landelijke afname. Dat gebeurt in dezelfde periode: wel zo eerlijk.
 • Hierna wordt het tijd om de normering vast te stellen. Deze normering (per taal) kan pas plaatsvinden nadat alle schoolniveaus per taal zijn vergeleken.
 • Dan analyseert de psychometrische afdeling de toetsafnames van de landelijke toets. Tijdens deze stap voegt de psychometrische afdeling de definitieve normering (cijfers per vaardigheidsscore en ERK-niveau) toe.

Kort gezegd: Construeren- Keuren- Pretest- Analyse

Trends

Trend 1: stijging digitaal gebruik toetsen

Digitaal gebruik van de Kijk- en luistertoetsen is enorm gestegen: het afgelopen jaar zijn er meer dan dubbel zoveel digitale afnames dan in het eerste jaar geweest!

Digitaal toetsen heeft verschrikkelijk veel voordelen. Woots helpt jou graag die voordelen te ontdekken. Werk jij nog niet met de digitale afname van de Kijk- en luistertoets en heb je daar wel oren naar? Wil jij de voordelen van digitaal toetsen tot in de finesses begrijpen? Of ben jij nieuwsgierig naar wat Woots nog meer voor jou kan betekenen?

Ontdek dan de magie van Woots via deze link.

Trend 2: het blokkeren van de inzage van toetsen

Natuurlijk is het belangrijk om jouw leerlingen na afloop van de toetsen inzage in het gemaakte werk te geven. Geef de inzage van de toetsen pas vrij als alle Kijk- en luistertoetsen zijn afgenomen en houd hiervoor de adviesdata aan. Dit voorkomt dat opgaven met antwoorden onbedoeld openbaar worden. Daarvoor gaan wij tijdens de afnameperiode de inzage blokkeren. Zo hebben de leerlingen niet de mogelijkheid om, tijdens de landelijke schoolexamenperiode, de goede en foute antwoorden in te zien. Inzage in de behaalde score als docent is en blijft mogelijk.

Trend 3: vragen over de normering

De steeds terugkerende (en terechte) vraag: waarom laat de bekendmaking van de normering even op zich wachten?

Zoals je hierboven hebt gelezen, is het ontwikkelen van een toets een tijdrovend proces. De laatste stap in het toetsproces, het bepalen van de normering, kan Cito pas zetten nadat (per taal) alle niveaus van het land en van de hele taal zijn vergeleken. Daarna is de psychometrische afdeling aan zet: de toetsafnames van de landelijke toets analyseren. Tijdens deze stap voegt de psychometrische afdeling de definitieve normering (cijfers per vaardigheidsscore en ERK-niveau) toe.

Het leveren van kwaliteit kost nu eenmaal tijd. Tijd die Cito nodig heeft om jouw leerlingen een eerlijk cijfer te geven dat recht doet aan de kwaliteiten van jouw leerlingen. Jij weet dat de normering klopt en dat Cito er grondig naar gekeken heeft.

Wie jarig is, doneert!

En dan nu het nieuws waar wij dit artikel mee begonnen: Cito is jarig en wie jarig is, doneert!

Want de KLT bestaat volgend jaar 50 jaar. Een periode waarin Cito hard gewerkt heeft om de Kijk- en luistertoetsen zo te optimaliseren dat jij als docent een eerlijk beeld hebt van wat jouw leerling kan op het gebied van kijk- en luistervaardigheid van de taal die jij geeft.

Ter ere hiervan doneren ze €50,- voor elke bestelling die in mei en juni wordt gedaan. Deze donatie wordt gedaan aan scholen die Oekraïense leerlingen opvangen. Een notaris zal bepalen aan welke scholen deze donaties gedaan worden.

Daarnaast is er vanaf 1 mei is er ook korting op jouw, al dan niet digitale, Kijk- en luistertoets. Zo kunnen al jouw leerlingen, niet alleen jouw examenleerlingen, oefenen met verbeteren van hun kijk- en luistervaardigheid. Goed voorbereid op volgend jaar toetsen, dat voor minder geld en óók nog bijdragen aan een goed doel.

En wil jij liever gisteren dan morgen aan de slag met de Kijk- en luistertoetsen in Woots, maar heb je geen idee hoe? Geen zorgen. Wij helpen je graag.

Tot de volgende ‘kijkje in de keuken van…’.