Druk, druk, druk.

Onderwijsmensen zijn een druk volkje. Docenten spannen de kroon als het gaat om het hooghouden van veel ballen. Dat zien wij. Dat horen wij. Dat weten wij. Juist daarom is het belangrijk om het jezelf even wat makkelijker te maken. Hoe? Met Woots natuurlijk!

Werken met Woots biedt jou oneindig veel voordelen. Naast formatief toetsen en toetsen op papier, levert werken met Woots jou tijdswinst op.  Een grote belofte, maar wel één die Woots waarmaakt. De docenten die Woots al een tijd gebruiken, zijn laaiend enthousiast. Nu jij nog.

Vandaag nummer drie in de rij van 5 voordelen van werken met Woots. Jij leest en leert alles over hoe jij die tijdswinst verkrijgt. Want zeg nou zelf: hoe minder tijd je besteedt aan nutteloze randzaken, hoe meer tijd je overhoudt voor het drinken van koffie. En tijd voor je leerlingen natuurlijk. Daar waar jouw onderwijs écht om draait.

Hoe?

🪄 Met samenwerkend leren

Samenwerken: een 21e-eeuwse term die je al een behoorlijke tijd voorbij ziet komen in onderwijsland. Jij hebt er vast een beeld bij. Samenwerken doe jij samen met je collega’s. Of je laat leerlingen met elkaar samenwerkend leren in Woots. Coöperatief leren dus.

Wat is coöperatief leren nu eigenlijk precies? Wat zijn de positieve effecten van samenwerkend leren? Op welke manier zet jij je leerlingen in Woots aan tot constructief samenwerken?

Coöperatief leren als krachtig instrument

Goed communiceren en daadwerkelijk samenwerken kan een behoorlijke uitdaging zijn. Samenwerkend leren is een van de krachtigste instructiestrategieën om jouw leerlingen tot leren aan te zetten en het leren te verbeteren.

Deze strategie gaat uit van vijf kernbegrippen:

 • positieve wederzijdse afhankelijkheid;
 • individuele verantwoordelijkheid;
 • directe en simultane interactie;
 • samenwerkings- en groepsvaardigheden;
 • evaluatie van het groepsproces.

Daarnaast zijn ook jouw docentvaardigheden en jouw klassenmanagementvaardigheden erg belangrijk om coöperatief leren tot een succes te maken. Dat spreekt voor zich.

De positieve effecten van samenwerkend leren

Zo draagt coöperatief leren bij aan:

 • het verbeteren van de leerprestaties en de leerhouding van kinderen;
 • het verkleinen van onderlinge verschillen in leerprestaties;
 • het verbeteren van interactie tussen verschillende etnische groeperingen;
 • het stimuleren van persoonlijke en sociale vaardigheden.

Effecten die jij als docent natuurlijk graag terugziet in jouw lespraktijk. Jouw leerlingen profiteren van elkaars kennis en vaardigheden, jij coacht hen waar nodig. Geef feedback, stel prikkelende vragen of geef juist hints. Jij houdt zo meer tijd over voor de leerling die net even wat extra’s nodig heeft. Of je neemt juist even de tijd om achterover te leunen en al observerend te genieten van een kop koffie. Zie hier de tijdswinst die werken met Woots jou oplevert.

Hoe werk jij samen met Woots?

Het wiel om leerlingen constructief te laten samenwerken, hoef jij natuurlijk niet alleen uit te vinden. Woots is er voor jou om het samenwerken binnen jouw klas tussen leerlingen onderling makkelijker te maken. Hoe? Nou, zo.

Woots biedt jou, naast tijdswinst, handige tools. Tools die jij met één klik op de knop activeert. Zo creëer jij in een handomdraai een digitale toets die de leerlingen als groep kunnen maken. Soms wil je een toets namelijk niet afnemen bij álle leerlingen van een klas. Of misschien wil je juist werken met kleinere groepen die ingedeeld zijn op niveau?

Geen gedoe meer met het maken verschillende versies van toetsen? Wel de vrijheid om een toetsvariant te kiezen die past bij jou, de afname en het doel van de toets? Lees dan hier ons uitgebreide blog over samenwerkend leren en de tijdswinst die jij cadeau krijgt.

🪄 Met de Woots Community

Wij bruisen van nieuwe ideeën. Onze nieuwste uitvinding: Woots Community. Helemaal voor noppes. Het idee achter de gratis Woots Community: een platform creëren voor én van docenten die werken met Woots of dat van plan zijn. We focussen nu vooral op het delen van zelfgemaakte toetsen en opgaven. Waarom dan de Community? Om samen met collega’s door het hele land te brainstormen, om samen toetsen te construeren of om tips te delen. Dat scheelt jou een hoop tijd van zoeken naar de juiste informatie of naar originele invalshoeken. De Woots Community is er ook voor de gezelligheid natuurlijk!

Hoe werkt de Woots Community?

We hebben groepen met allerhande thema’s ontwikkeld. Geselecteerd op vak of juist op inhoud. Denk daarbij aan hoe je feedback geeft, aan tips voor het gebruik van je itembank of aan de laatste nieuwtjes over werken met Woots.

En daar stopt het niet: de Woots community is meer dan alleen een informatiepunt. Onze community is, net als een forum, een ontmoetingsplek voor premiumprofessionals. Jij start wanneer jij wilt een gesprek over een onderwerp naar keuze. Weet je even niet meer hoe je een toets klaarzet? Heb jij dringend inspiratie nodig voor een toetsvraag? Of wil je dat een collega meekijkt met jouw toetsopzet? Vraag het de community!

Natuurlijk is er meer: in de Woots Community deel jij jouw documenten én spar je over jouw gedeelde itembank in Woots. Superhandig en tijdsbesparend dus!

Nieuwsgierig? Tof! Klik hier en draag geen steen, maar een rots bij aan de Woots Community. Wil je vooral even rondneuzen? Dat mag natuurlijk ook.

🪄 Met een overzichtelijke itembank

Als je werkt met Woots, dan ben jij in staat om met tijdswinst toetsen op maat te maken voor jouw leerlingen, waarbij je uitgaat van wat jij wilt weten en meten. Wil je bijvoorbeeld zien waar de leerlingen staan vóór jouw uitleg over een bepaald onderwerp? Dat kan. Je creëert een toets als nulmeting. Maak daarbij makkelijk (her)gebruik van door (eerder gemaakte) vragen uit je itembank te gebruiken.

Een itembank? Kun je daarop zitten?

Nee, joh! Een itembank is een verzameling opgaven die bij hetzelfde vak horen. Je gebruikt een itembank om samen met je collega’s aan oefeningen te werken. Daarnaast is het ook mogelijk samen te werken met collega’s van andere scholen om de kwaliteit van toetsen te verbeteren en zo tijd te besparen.

Werken met een itembank geeft  jou veel voordelen. Zo kun je opgaven maken, opslaan, delen, testen, labelen en hergebruiken. Ook kun je toetsmatrijzen maken aan de hand van leerdoelen, aansluitend op het curriculum van je school.

Voordelen van een overzichtelijke itembank op een rij

 • Stel sneller een toets samen door bestaande opgaven te (her)gebruiken;
 • Bewaar vragen over hetzelfde onderwerp op één plek;
 • Stem oefeningen af ​​op leerdoelen;
 • Controleer oefeningen door collega’s feedback te laten delen;
 • Automatisch opgaven genereren op basis van een toetsmatrijs.

Wil jij toetsen met tijdswinst? Mét alle voordelen en functies van Woots? Mét hulp van ons supportteam? Probeer dan gratis Woots Premium uit.