De schoolexamens zitten er (bijna) op. Jij stoomt je leerlingen klaar voor ‘the real deal’: het centraal examen. Jij wilt natuurlijk weten wat je leerlingen nog nodig hebben om de eindspurt met succes in te zetten. Slagen is dan een eitje.

Nu is het moment voor meer maatwerk. Elke leerling gaat met zijn eigen leerdoelen aan de slag. De één hoeft alleen nog de puntjes op de i te zetten. De ander heeft nog een flinke inhaalslag te maken. Jij als docent speelt een grote rol in dit leerproces.

Pak jouw glansrol. Hoe? Pas differentiatie toe in jouw lessen. In ons vorige blog schreven wij over het magische woord ‘feedback’. ‘Differentiatie’ lijkt ook wel deel uit te maken van de categorie magische woorden in onderwijsland. Hoe pas je differentiatie nu effectief, betekenisvol en zinvol toe in jouw lespraktijk?

Differentiatie-inspiratie nodig?

In dit blog delen wij zeven tips met jou. Deze tips komen uit het artikel ‘Is differentiëren te leren?’ (Van Twaalf tot Achttien, 2013)  van Meike Berben. Zij is consultant bij CPS, traint veel docenten(teams) om beter te kunnen differentiëren. Dat levert vaak echte eyeopeners op.

Tip 1: Verdeel je klas in twee à drie subgroepen

Na de instructie en het benoemen van het lesdoel zet je de groep gemiddelde leerlingen aan het werk, een tweede groep werkt zelfstandig en een derde groep krijgt meer instructie, meer tijd om het denkproces te activeren.

Groepen maken in Woots? Dat doe je zo!

Tip 2: Differentieer in instructie en begeleiding

Geef extra, verlengde instructie aan de groep die dat nodig heeft en laat de groep die boven het niveau zit ‘eerder los’. Zo speel je in op de behoefte van de leerling.

Tip 3: Differentieer op basis van leerstijlen

Ieder mens is anders en leert anders. Speel in op die wetenschap en bied bijvoorbeeld je instructie op verschillende manieren aan.

Tip 4: Differentieer op basis van tijd

Als de leerling de stof al beheerst, waarom zou je hem, haar of hen dan nog vermoeien met meer van hetzelfde? Bied een alternatief in de vorm van verdiepende of verrijkende stof.

Een eigen leerroute maken? Daarvoor hebben we deze optie.

Tip 5: Maak extra uitdagende opdrachten zinvol

Hoe maak je het extra werk zinvol voor een leerling? Hoe beloon je dat ze extra werk maken? Maak experts van deze leerlingen.

Wil je bonusvragen toevoegen? Dit kan vooraf tijdens de constructie of achteraf bij de analyse.

Tip 6: Breng niveaus in opdrachten aan en koppel deze aan je lesdoelen

Elke vraag of opdracht die jij aan jou leerlingen geeft, verschillen in moeilijkheidsniveau. De taxonomieën geven jou handvatten om onderscheid te maken in moeilijkheidsniveau. De verschillende niveaus van complexiteit koppel je aan je lesdoelen. Resultaat: maatwerk.

Tip 7: Differentieer in het huiswerk

Laat de leerlingen het onderwerp of de tekst alvast thuis aan de hand van gerichte vragen voorbereiden. Zo heeft elke leerling de kans om bij de start van jouw les op hetzelfde niveau te beginnen.

Het is geen wet van Meden en Perzen. Experimenteer er lustig op los, reflecteer samen met je leerlingen en bespaar tijd.

Woots, toets, experimenteer

Woots is het ideale instrument voor jouw experimenteerervaring op het gebied van (formatief) toetsen. Doei differentiëren voor dummy’s, goedemiddag maatwerk voor masters!

Woots biedt jou namelijk een volledig inzicht in de toetsresultaten van je leerlingen. Zo heb jij in een kort tijdsbestek een goed beeld van wat jou leerlingen nog nodig hebben om hun leerresultaten naar een hoger plan te tillen. Jij krijgt ook een beter benul van wat je aan kunt passen in de manier van toetsen. Heb jij bijvoorbeeld voldoende differentiatie aangebracht in je toetsen? Wat kun je nog finetunen? Hoe upgrade je je itembank na analyse van de gegevens?

‘Of juist lekker een jaar voor henzelf met een kokosnoot in hun hand op één of ander bounty-eiland onder het motto: het leven is één groot leerproces. Ik leg mijn handdoekje elke dag op een ander plekje op het strand: heerlijk differentiëren.’

Profiteer van Woots. Wij bieden een compleet pakket om jouw onderwijs toe te spitsen op wat jouw leerlingen nodig hebben voor het beste eindresultaat: het behalen van dat felbegeerde diploma. Jij zo trots als een pauw, zij blij dat ze verder reizen op het zorgvuldig uitgestippelde pad naar hun toekomst. Of juist lekker een jaar voor henzelf met een kokosnoot in hun hand op één of ander bounty-eiland onder het motto: het leven is één groot leerproces. Ik leg mijn handdoekje elke dag op een ander plekje op het strand: heerlijk differentiëren.

Word een Wootswizard!

Boek nu een Woots Premium Training. Leer alle ins en outs over het analyseren van de toetsresultaten van jouw leerlingen en maak optimaal gebruik van je itembank. Zo kom jij steeds dichterbij het leveren van meer maatwerk. Door te finetunen, in te zoomen op wat er goed gaat en wat nog meer definitie kan krijgen, differentieer jij op toetsniveau.

Kleine disclaimer: wij willen graag al onze toekomstige Wootsers elke minuut van de dag bedienen, maar onze trainingscapaciteit is beperkt. Nú is het moment om voor een training van Woots te kiezen. Is de exacte datum nog onbekend? Geen probleem: claim nu alvast jouw plek. Handig!

Woots differentieert graag. Jij bepaalt: in jouw tempo, op jouw voorwaarden, binnen jouw mogelijkheden. Durf te experimenteren.